ECLI:NL:RBMNE:2024:2482 - PONT Omgeving (2024)

Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie acht het onder feit 1 primair en feit 2 ten laste gelegde wettig en overtuigend te bewijzen.

Ten aanzien van het onder feit 2 ten laste gelegde heeft de officier van justitie aangevoerd dat de verklaring van [slachtoffer] (hierna: aangeefster) betrouwbaar is, aangezien zij consistent en gedetailleerd heeft verklaard. Daarbij komt dat aangeefster ook (eventuele) ontlastende omstandigheden heeft benoemd. De verklaring van aangeefster wordt door ander (objectief) bewijsmateriaal ondersteund en er zijn onvoldoende contra-indicaties die haar verklaring onbetrouwbaar maken.

Aangezien de verdachten allen op de hoogte waren van de bedoeling van de afspraak met aangeefster en er tijdens de seksuele handelingen met aangeefster bij elkaar is meegekeken en is gefilmd, is volgens de officier van justitie sprake geweest van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachte en de medeverdachten.

Omdat de officier van justitie de verklaring van aangeefster betrouwbaar acht, is haar verklaring ook bruikbaar als bewijs voor het onder feit 1 primair ten laste gelegde feit. Met het nodige steunbewijs is het volgens de officier van justitie wettig en overtuigend bewezen dat verdachte en zijn medeverdachten aangeefster door misleiding hebben bewogen tot het verrichten van een dienst, te weten het afsluiten van telefoonabonnementen op haar naam. Aangezien er meerdere vormen van misbruik zijn geweest, zowel in seksuele als financiële zin, is sprake van mensenhandel.

Het standpunt van de verdediging

De raadsvrouw heeft zich op het standpunt gesteld dat verdachte integraal vrijgesproken dient te worden van de ten laste gelegde feiten.

Ten aanzien van het onder feit 2 aan verdachte ten laste gelegde ontbreekt ieder wettig en overtuigend bewijs. De verklaring van aangeefster is onvoldoende consistent en leugenachtig, en derhalve onbetrouwbaar. Daarnaast wordt haar verklaring niet ondersteund door (objectief) steunbewijs. De raadsvrouw bepleit als volgt. Het gedrag van aangeefster tijdens de audio(visuele) verhoren strookt niet met de ernst van de ten laste gelegde feiten. Daarnaast lijkt aangeefster continue de afweging te maken of zij valse aangifte doet en kan plotseling niet meer verklaren of reageert hysterisch, als zij wordt geconfronteerd met tegenstrijdigheden. Het is opmerkelijk dat er tijdens het lichamelijk onderzoek van aangeefster geen enkel letsel is vastgesteld en in de vagin* en anus van aangeefster geen DNA van verdachte is aangetroffen. Daarnaast is de door aangeefster beschreven dwang vanuit verdachte, niet te zien op de aangetroffen video van verdachte en aangeefster onder de douche.

Subsidiair heeft de raadsvrouw aangevoerd dat de voor verkrachting vereiste dwang niet kan worden bewezen. Uit de verklaring van aangeefster komt onvoldoende naar voren dat zij zich naar redelijke verwachting niet aan de seksuele handelingen heeft kunnen onttrekken dan wel dat zij zich hier niet tegen heeft kunnen verzetten. In plaats van hulp in te schakelen en/of de woning of auto te verlaten, is zij voortdurend bij de verdachten gebleven.

Ten aanzien van het onder feit 1 primair ten laste gelegde heeft de raadsvrouw bepleit dat geen sprake is van uitbuiting, nu de verdachten samen met aangeefster hebben besloten telefoonabonnementen af te sluiten en de opbrengst tussen hen zou worden verdeeld.

Er is dan ook geen sprake van het vereiste bestanddeel van dwang. Dit geldt ook voor het onder feit 1 subsidiair ten laste gelegde feit.

4.3 Het oordeel van de rechtbank

Vrijspraak feit 1, primair

De rechtbank is van oordeel dat het dossier onvoldoende wettig en overtuigend bewijs bevat dat verdachte zich samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan de onder feit 1 primair ten laste gelegde mensenhandel. De rechtbank overweegt als volgt.

Het verwijt dat verdachte wordt gemaakt is dat hij zich samen met (een) ander(en) schuldig heeft gemaakt aan mensenhandel, door aangeefster te dwingen en/of te bewegen zich beschikbaar te stellen tot het verrichten van arbeid en/of diensten (artikel 273f lid 1 ahf/sub 4° van het Wetboek van Strafrecht (hierna: Sr), te weten het afsluiten van (een) telefoonabonnement(en) op haar naam. Uit de rechtspraak volgt dat een gedraging als het afsluiten van een telefoonabonnement niet zonder meer is aan te merken als een arbeid of dienst tot het verrichten waarvan iemand wordt gedwongen of bewogen zich beschikbaar te stellen.

Op grond van rechtspraak van de Hoge Raad moet worden aangenomen dat de in het vierde onderdeel van artikel 273f, eerste lid Sr omschreven gedragingen alleen strafbaar zijn als zij zijn begaan onder omstandigheden waarbij uitbuiting kan worden verondersteld. Bij de beantwoording van de vraag of er sprake is van uitbuiting komt onder meer betekenis toe aan de aard en duur van de tewerkstelling, de beperkingen die zij voor de betrokkene meebrengt, en het economisch voordeel dat daarmee door de tewerksteller wordt behaald.

Met inachtneming van het bovengenoemde toetsingskader komt de rechtbank tot de conclusie dat het dossier onvoldoende bewijs bevat dat verdachte, tezamen met anderen, aangeefster heeft uitgebuit. De rechtbank heeft hierbij gelet op de aard en de korte duur van de diensten. De diensten van aangeefster zijn beperkt gebleven tot het afsluiten dan wel het pogen daartoe van slechts drie telefoonabonnementen binnen een tijdsbestek van een paar uur, terwijl de beperkingen in de vrijheid van aangeefster gering waren. Ook het economisch voordeel dat hiermee door de verdachten zou worden behaald is beperkt.

De rechtbank is aldus van oordeel dat geen sprake is geweest van uitbuiting in de zin van artikel 273f Sr, zodat geen sprake is van mensenhandel. De rechtbank spreekt verdachte hiervan vrij.

Bewijsmiddelen

T.a.v. feit 1, subsidiair en feit 2: n

Wanneer hierna wordt verwezen naar paginanummers betreffen dit pagina’s van op ambtseed of ambtsbelofte opgemaakte processen-verbaal. Deze processen-verbaal zijn als bijlagen opgenomen bij het in de wettelijke vorm opgemaakte proces-verbaal van 25 juni 2023, genummerd PL09002023184283, opgemaakt door politie Midden-Nederland, doorgenummerd 1 tot en met 207. Tenzij anders vermeld, zijn dit processen-verbaal in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde opsporingsambtenaren. Wanneer hierna wordt verwezen naar het proces-verbaal van 1 augustus 2023, wordt hieraan (A) toegevoegd, en wanneer naar het proces-verbaal van 4 september 2023 wordt verwezen een (B).

In het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 1] staat onder meer - zakelijk weergegeven - het volgende:
Ik mailde aangeefster een drietal foto's van de verdachten:
- foto 1 betrof een foto van [medeverdachte 1] . Ik hoorde haar zeggen dat zij deze persoon kende als ' [bijnaam 1] ';
- foto 2 betrof een foto van verdachte [medeverdachte 2] . Ik hoorde haar zeggen dat zij deze persoon kende als ' [bijnaam 2] ';
- foto 3 betrof een foto van verdachte [verdachte] . Ik hoorde haar zeggen dat zij deze persoon kende als ' [bijnaam 3] '.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 70.

Aangeefster [slachtoffer] heeft onder meer het volgende - zakelijk weergegeven - verklaard:

Ik doe aangifte van verkrachting. Dit is gebeurd in de nacht van 19 op 20 juni 2023. Voor wat betreft de inhoud van mijn aangifte verwijs ik naar het proces-verbaal van bevindingen, nummer PL0900-2023184455-9.n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 298 (A).

In het proces-verbaal van bevindingen van verbalisanten [verbalisant 2] en [verbalisant 3] staat onder meer - zakelijk weergegeven - het volgende:

PL0900-2023184455-9n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 300 (A).

A: [bijnaam 1] zei: "Kom op het bed". Toen zei hij dat ik mijn kleren uit moest doen. Eerst mijn bh en toen mijn broekje. Toen hield ik mijn onderbroek aan, maar toen zei hij dat die ook uit moest. Toen zei hij dat ik hem moest pijpen. Toen duwde hij mij naar achter. Toen duwde hij ook mijn hoofd mee. Toen ging hij met zij mond bij mij beneden. Toen ging hij met zijn vingers daarbinnen en heen en weer. Toen moest ik hem weer pijpen en aftrekken en toen gebeurde dat wat hij daarvoor deed dus weer. Toen vroeg hij of hij 1 keer naar binnen mocht en weer naar buiten. En toen zei ik nee. Toen zei dat ik maagd wilde blijven. Ik heb toen vaak nee gezegd en toen deed hij het gewoon. Maar niet 1 keer. Toen trok hij me naar de voorkant van het bed en toen deed hij mijn benen wijd en hij beveelde me hoe ik moest gaan liggen in 4 of 5 verschillende posities.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 303 (A).

Toen moest ik op mijn knieën gaan zitten en toen draaide hij mij om. Hij pakte mij bij mijn schouder en mijn heup en toen ging hij daar ineens naar binnen. En dat was zonder aankondiging of vraag. En toen wisselde dat de hele tijd. Van voor en van achter. Toen moest ik hem nog een keer pijpen en toen liep hij naar de kamer toe naar [verdachte] en [bijnaam 2] . Toen kwam [bijnaam 2] kijken. Hij bleef 2 minuten kijken en was aan het lachen. Toen ik [bijnaam 1] moest pijpen ging hij filmen en dat had ik op een gegeven moment door, want het was met een flits. Ondertussen dat [bijnaam 1] naar binnen ging moest ik huilen.
Toen ging [bijnaam 1] weg en toen kwam even later [bijnaam 2] binnen. Maar dat had ik eerst niet door. Toen ik mijn ogen open deed zag ik dat [bijnaam 2] bovenop mij zat en toen ging hij ook bij mij naar binnen.
Toen kwam [verdachte] . Hij pakte mijn arm en toen trok hij mij mee. Toen deed hij de douche aan en toen moest ik mijn onderbroek weer uitdoen en toen duwde hij mij in de rechterhoek. Toen moest ik hem ook pijpen en aftrekken. Toen moest ik bukken en toen ging hij eerst bij de voorkant proberen naar binnen te gaan. Toen ging hij met zijn vingers naar binnen. Toen probeerde hij het weer aan de voorkant en toen ging hij heel erg heen en weer en weer heel hard. En toen ging hij eruit en van achter. Toen moest ik hem weer aftrekken en pijpen.


Toen zei [bijnaam 1] : "Ga je mee slapen?" Toen deed hij mijn bh uit en mijn onderbroek naar beneden. Toen is hij ook nog voor en achter, eigenlijk hetzelfde. Toen moest ik hem weer pijpen en aftrekken. Toen vroeg hij of hij mocht klaarkomen op mijn gezicht. Toen wilde hij dat doen en toen draaide ik me snel om en toen kwam hij iets boven mijn rechterbil.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 304 (A).

Toen vroeg [bijnaam 1] weer of we zouden gaan slapen. Toen liepen we naar de beneden slaapkamer om mijn telefoon te zoeken want die had hij op zijn nachtkastje gelegd aan zijn kant. Toen zei hij: "Kom we gaan naar boven". Toen lag ik tussen [bijnaam 1] en [bijnaam 2] in. [bijnaam 2] draaide mij toen op mijn zij en deed mijn onderbroek naar beneden en toen pakte hij mijn hand en deed die naar zijn geslachtsdeel. Die bewoog hij heen en weer. Toen ging hij bij mij naar binnen want ik lag op mijn zij. Eerst van voor en toen van achter en toen weer van voor en achter. Toen pakte hij mijn hand weer en moest ik hem gaan aftrekken. Toen liep [bijnaam 2] naar beneden en toen ging [bijnaam 1] bij mij met zijn vingers naar binnen en toen ging hij kijken hoeveel vingers erin paste. Toen zei hij: "Ik ga even een tandenborstel halen". Toen kwam hij terug met een tandenborstel maar dat vond hij ook saai. Toen deed hij weer zijn onderbroek naar beneden en ging hij weer naar binnen.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 305 (A).

V: Daarna zijn ook die seksuele handelingen gestopt?
A: In de auto bleef hij aandringen, [bijnaam 1] . Maar toen bleef ik hem wegduwen en nee zeggen.

Over [bijnaam 1]
V: Wat bedoelde je ermee dat hij van voren naar bij jou binnen ging?
A: Voor is vagin* en achter is anus.
V: Welke seksuele handelingen heeft [bijnaam 1] bij jou gedaan?
A: Met zijn vingers in mijn vagin*, met zijn geslachtsdeel in mijn vagin* en met een tandenborstel in mijn vagin*.
V: Is [bijnaam 1] ook in jouw anus geweest?
A: Ja, met zijn geslachtsdeel.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 306 (A).


V: Waar was jouw telefoon toen dit allemaal gebeurde
A: Op het nachtkastje naast [bijnaam 1] . [bijnaam 1] had hem daar neergelegd. Hij had hem gepakt. In de auto eerst al, maar daarna kreeg ik hem terug. En op bed pakte hij hem weer.

V: Hoe kwam het dat jouw kleren uit waren?

A: Dat moest. Dat zei hij.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 307 (A).

Het klonk als een bevel.
V: Hoe heb je aan [bijnaam 1] laten merken dat je het niet wilde?
A: Doordat ik moest huilen. Ik verschoof steeds naar achter om van hem weg te gaan. Ik zei ook heel vaak auw.
V: Heb je nog iets anders gezegd?
A: Ja, ik zei heel vaak dat ik maagd wilde blijven en ik heb vaak nee gezegd, maar toen had ik wel door dat hij het toch ging doen.

V: Wat heeft [bijnaam 1] van het huilen kunnen merken?
A: Hij heeft het wel moeten kunnen zien.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 308 (A).


A: Hij heeft geweld gebruikt. Hij duwde mijn benen heel hard uit elkaar.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 309 (A).

Over [bijnaam 2]
V: Welke seksuele handelingen heeft [bijnaam 2] bij jou gedaan?
A: Met zijn geslachtsdeel in mijn vagin*, twee keer. En 1 keer van achter in mijn anus.

V: Als je dat echt niet leuk vond, hoe kan het dan toch gebeurd zijn?
A: Ik had geen kracht meer. Hij zat op mij voordat ik het door had. Ik had hem niet zien of horen binnenkomen.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 310 (A).

A: Oh ik ben wat vergeten bij [bijnaam 1] , hij heeft als enige hier iets gedaan. ( [slachtoffer] wijst naar haar borsten). In de ochtend ging hij heel hard knijpen en likken aan mijn tepels.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 311 (A).

Over [verdachte]
V: Welke seksuele handelingen heeft [verdachte] bij jou gedaan?
A: [verdachte] is wel met zijn vingers in mijn vagin* geweest. Met zijn geslachtsdeel in mijn vagin* en in mijn anus. Onder de douche.
A: Ik heb heel erg geprobeerd het tegen te houden, door heel erg aan te spannen en niet soepel mee te werken.
V: Hoe kwam het dat jij [verdachte] ging pijpen?
A: Hij keek boos en duwde mij naar beneden. Hij duwde op mijn schouders waardoor ik op mijn knieën kwam en daarna duwde hij tegen mijn hoofd. Hij duwde me naar beneden. Op een gegeven moment kreeg ik geen lucht meer en toen hield hij mij toch vast.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 312 (A).


Aangeefster [slachtoffer] heeft onder meer het volgende - zakelijk weergegeven - verklaard:

De afgelopen drie weken heb ik via Snapchat contact gehad met een jongen. Deze

jongen noemde zich [bijnaam 1] . Uiteindelijk zei deze [bijnaam 1] op 19 juni 2023 tegen mij dat hij wel naar [plaats 1] kon komen. Wij hadden afgesproken dat [bijnaam 1] mij in [plaats 1] zou ophalen.n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 11.

Mijn ouders wisten niet dat ik weg was. Ik zag dat er een auto aan kwam rijden. Ik zag dat er drie jongens in de auto zaten. Ik stapte de auto in. [bijnaam 1] stelde zich voor. [bijnaam 2] stelde zich later voor. De derde persoon werd [bijnaam 3] genoemd.n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 12.

[bijnaam 2] reed meteen weg. Ik wist niet waar zij heen reden.n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 13.

[bijnaam 2] reed al roekeloos, maar daarbij begon hij ook te blowen achter het stuur. Wij reden steeds tussen de 200 en 280 kilometer per uur. Ik had nog steeds geen idee waar wij heen gingen. [bijnaam 1] zei toen we bij de huizen aankwamen: 'we zijn er'. [bijnaam 2] deed de deur van de bungalow open met de sleutel.n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 14.


Voordat wij weggingen, zei [bijnaam 1] : "onderweg naar de [winkel 1] gezellig achterin samen zitten en dan kun je nog wat fijne dingen bij mij doen". Ik heb toen gezegd dat ik dat niet wilde. [bijnaam 1] bleef achteraf de hele reis doorvragen en toch proberen dat ik die fijne dingen bij hem zou doen.

Vertrek in de ochtend
Om 08:00 uur vertrokken we met de auto. [bijnaam 1] en ik zaten achterin. [bijnaam 2] bestuurde de auto en [verdachte] zat voorin op de passagiersstoel. De jongens wilden naar de Media Markt. [bijnaam 1] zei tegen mij in de auto: "je moet eerst wat doen, dan pas brengen we je thuis." Onderweg vroeg [bijnaam 1] mij allerlei dingen in de auto, namelijk of ik een ID bij me had en of ik een bankrekening had. Ik mocht niets vragen in de winkel omdat het moest lijken alsof het mijn telefoon was. Ze moesten het in de winkel namelijk wel geloven.n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 15.

[bijnaam 1] zei de hele tijd tegen mij: "of je moet mij pijpen of we gaan naar de [winkel 1] ".n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 14 en 15.

[bijnaam 1] heeft dit echt heel vaak tegen mij gezegd. Ik wilde dit allebei niet en zei dit tegen hem. [bijnaam 1] werd boos omdat ik beide niet wilde. [bijnaam 1] zei tegen mij: "Niet naar de [winkel 1] is ook niet verder rijden".


[winkel 1] [plaats 2]
Ik zag dat [bijnaam 2] de auto parkeerde vlakbij een trap bij de [winkel 1] in [plaats 2] . [verdachte] en ik moesten naar de [winkel 1] lopen. [verdachte] gaf mij buiten een instructie. Ik moest vragen om een iPhone 14 pro max. Ik deed het woord en vroeg of ik een iPhone 14 Pro Max mocht. Ik heb met deze vrouw het abonnement voor de telefoon afgesloten. Al mijn gegevens stonden op de bon. Toen wij naar buiten liepen, pakte [verdachte] de telefoon meteen uit mijn handen. Ik zag dat [verdachte] de telefoon in de auto meteen aan [bijnaam 1] gaf.n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 16.

Onderweg zat [bijnaam 1] op de achterbank naast mij. Ik zag dat [bijnaam 1] steeds zijn hand in de richting van mijn kruis bewoog. Ik duwde steeds zijn hand weg.


[winkel 2] [plaats 2]

[bijnaam 2] parkeerde de auto en [verdachte] en ik moesten de auto uit.n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 17.

Wij liepen de [winkel 2] in. [verdachte] vroeg of ze een telefoon hadden zonder aansluitkosten. Ondertussen wilde de vrouw in de winkel het abonnement weer afsluiten. [verdachte] en ik stapten in.

[bijnaam 1] vroeg aan mij of hij achterin zou gaan zitten, maar ik was net zo blij dat hij voorin zat zodat hij zou stoppen met vragen of ik hem wilde pijpen en andere "gezellige" dingen bij hem wilde doen.n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 18.

[winkel 1] [plaats 3]
Ik hoorde dat [bijnaam 1] begon te schreeuwen dat ik er wat voor moest doen voordat zij mij naar huis zouden rijden en dat zij anders zouden omdraaien naar Den Haag en in ieder geval niet naar [plaats 1] . [bijnaam 1] schreeuwde dat ik dankbaar moest zijn dat zij mij naar huis wilde brengen en dat ik ook al geen dingen met hem op de achterbank wilde doen. Ik hoorde dat [bijnaam 1] schreeuwde dat het of pijpen of naar de [winkel 1] was en dat als ik de [winkel 1] niet in zou gaan, dat zij mij dan helemaal niet meer thuis zouden brengen, maar dat ik mee zou moeten naar Den Haag. Wij liepen de [winkel 1] in en liepen naar de telefoonafdeling. Ik vroeg daar weer om een abonnement voor een iPhone 14 zonder aansluitkosten. Ik had de hele tijd het gevoel dat ik niets in te brengen had.n

Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , pagina 19.


In het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 4] staat onder meer - zakelijk weergegeven - het volgende:

Tijdens het onderzoek werd de mobiele telefoon van [slachtoffer] in beslag genomen.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 436 (B).

De inhoud van de telefoon van [slachtoffer] heb ik onderzocht.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 437 (B).


Chat ` [A] '
Ik zag dat er op 20 juni 2023 via WhatsApp een gesprek had plaatsgevonden tussen [slachtoffer] en ' [A] '. [slachtoffer] vertelt dat ze iets doms heeft gedaan en bij drie jongens in de auto zit. Om 04:05 uur zegt ze dat het helemaal mis is gegaan. Om 08:43 uur zegt [slachtoffer] dat ze met hen in de auto op weg is naar huis, maar dat ze eerst nog gaat/gaan frauderen bij de [winkel 1] .

[slachtoffer] stuurt:
op 20-6-2023 om 08:44:39: Ze hebben me (emoji van een aubergine)
De emoji van een aubergine staat bekend om de betekenis van een penis in erectie.

[slachtoffer] stuurt daarna een audiobericht om 08:46 uur. In het audiobericht zijn drie mannenstemmen te horen. Ook is er een vrouwenstem te horen. Aannemelijk is dat de vrouwenstem van [slachtoffer] is.
'Vrouw: Niet doen
Man 1: Nee effe seri..nee kom op alsjeblieft.
Vrouw: Nee
Man 1: Waarom? Schaam je je voor hun? Ey jongens (ntv), ik weet dat het zo is. ik weet dat het zo is. Luister, boeit het jou wat ik met haar doe?
Man 3: Nee man
Man 1: (ntv) Zijn jouw zaken niet toch?
Vrouw: Nee precies, maar dan hoeven ze er ook niet bij te zitten.
Man 1: Oh dus daarom.
Vrouw: Ja en ik ben moe.'

Ook vertelt ze dat de jongens haar, na elkaar, hebben gepenetreerd en dat het heel veel pijn deed bij haar. Ze heeft de hele tijd gehuild en heeft tegen ze gezegd dat ze het niet wilde en dat het pijn deed, maar dat kon de verdachten niets schelen.

' [A] ' vraagt of ze wel oké doen. [slachtoffer] reageert vervolgens:
op 20-6-2023 om 09:12:27: Nee echt niet hij wil hele tijd aan me zitten en doordrammen echt bizar en als ik niet wil doet die zo stom en naar en boos.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 438 (B).

[slachtoffer] vertelt vervolgens dat ze het (penetratie door de drie verdachten) echt niet wilde, maar dat tegenstribbelen geen zin had, omdat het dan alleen maar meer pijn deed: "Ze deden toch wel hun eigen zin."


Om 10:07 uur stuurt [slachtoffer] dat ze in een [winkel 1] is. Om 10:39 uur stuurt ze dat ze klaar is bij de [winkel 1] en dat ze hoopt dat dit goed gaat, want anders is ze 'machtig veel' geld kwijt.

Chat verdachte(n)
In de telefoon trof ik ook een aantal screenshots aan van een Snapchat-gesprek met [gebruikersnaam] . Het gesprek lijkt ook op 21 juni 2023 gevoerd te zijn. Er werd gesproken over wat er op 20 juni 2023 was gebeurd. [gebruikersnaam] vraagt aan [slachtoffer] of ze met de politie heeft moeten praten en waarom 'die jongen' is opgepakt. Daarmee wordt [verdachte] bedoeld. Daardoor is het aannemelijk dat de gebruiker van [gebruikersnaam] [medeverdachte 2] of [medeverdachte 1] was.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 439 (B).


In bijlage 2 bij dit proces-verbaal staat een afbeelding van het chatgesprek met [gebruikersnaam] aangetroffen op de telefoon van aangeefster. In dat chatgesprek staat het volgende:

[gebruikersnaam]
Nee maar was er iets wat je niet fijn vond ?

IK

Ja

[gebruikersnaam]

Wat dan

IK

Vraag je nu pas

[gebruikersnaam]

Nee ik zei dat gisteren al

IK

Toen gaf ik antwoord. In was aan t janken op je bed broer ff serieus. Ik zei ik wil niet ontmaagd worden en ja hoor. En daarna komen meneer vriend nummer 2 en 3 ook nog even gezellig alsof dat dan ineens allemaal maar normaal was. Nee ik wilde in de eerste instantie al niet mee naar Rotterdam laat staan Breda reizen maar toen we daar waren ja nou ja geen sex dat hadden we al afgesproken en al helemaal niet met je vrienden? ik dacht dat je alleen zou komen broer

[gebruikersnaam]

Maar je stok het zelf aan je heb niet gezegd dat je het niet wilde ik ben ook niet die ene jonge trouwens

IK

Heb geen idee wie je bent nu Maar niemand heeft aan mij gevraagd of [bijnaam 2] en [bijnaam 3] mochten Ik heb heel heeeeel duidelijk gezegd dat ik maagd wilde blijven Ook dat ik geen sex wilde dus.n

Een geschrift, inhoudende een afbeelding van een chatgesprek pagina 459

In het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 4] staat onder meer - zakelijk weergegeven - het volgende:
Tijdens het onderzoek werd de mobiele telefoon van verdachte [medeverdachte 2] in beslag genomen. Het volgende heb ik aangetroffen:

- Op meerdere video's is [medeverdachte 2] zelf te zien.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 484 (B).

Gebeurtenissen in woning
Op meerdere video's was een deel van de woning van [medeverdachte 2] gefilmd en sommige van die video's waren voorzien van commentaar. Het commentaar was van een mannenstem in de Nederlandse taal. Gelet op bovenstaande informatie is het aannemelijk dat de video's door [medeverdachte 2]

zijn gemaakt.

Badkamer - 05:00 uur
Te zien is dat de aangeefster seksuele handelingen (aftrekken) verricht bij [verdachte] . Beiden zijn naakt.

Keuken - 05:29 uur
[medeverdachte 2] filmt een schoteltje met een witte, brokkelige substantie en een lepel daarbij. Vermoedelijk is dit harddrugs. [medeverdachte 2] lacht en maakt een beweging met zijn hand en lichaam. Commentaar: "Iedereen is geweest. (ntv) speed. Drie man."n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 487 (B).

Slaapkamer beneden - 05:37 uur
[medeverdachte 2] filmt de slaapkamer op de begane grond. Commentaar: "Hier is waar het allemaal gebeurde. Hier, we hebben zelfs olie gebruikt. Gewoon olijfolie. Hier, het zit allemaal op de grond, olijfolie. Oja, hier staat het. Poh, wat een lucht. Pff."

Badkamer - 05:37 uur
[medeverdachte 2] loopt vanuit de slaapkamer en filmt eerst zichzelf en daarna de badkamer. Commentaar: "En hierzo. Sloppy toppy. Allemaal lekker bij mij." 'Sloppy toppy' betekent pijpen (orale seks). Op het moment dat [medeverdachte 2] daarover spreekt, wijst hij naar de douche.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 489 (B).

In de deskundige rapportage over het forensisch DNA-onderzoek staat onder meer – zakelijk weergegeven - het volgende:

Tabel Onderzoeksset zedendelicten ZAAE2328NLn

Een geschrift inhoudende een forensische deskundige rapportage, pagina 431 en 432 (B).

Sin

DNA kan afkomstig zijn van:

Bewijskracht

ZAAE2328NL#01
huid lage rug nat

minimaal drie personen:
- [slachtoffer]
- [medeverdachte 2] (sperma, zie toelichting 2)
- [medeverdachte 1] (sperma, zie toelichting 3)

- aanwijzing spermavloeistof? ja


- meer dan 1 miljard
- meer dan 1 miljard

ZAAE2328NL#02
huid li borst nat

minimaal drie personen:
- [slachtoffer]
- [medeverdachte 1]
- [medeverdachte 2] (sperma)

- aanwijzing speeksel? ja
- aanwijzing spermavloeistof? ja
- spermacellen waargenomen? ja


- meer dan 1 miljard
- meer dan 1 miljard

ZAAE2328NL#06
diep vagin*al

minimaal drie personen:
- [slachtoffer]
- [medeverdachte 2] (sperma, zie toelichting 2)
- minimaal één andere persoon


- aanwijzing speeksel? Nee
- aanwijzing spermavloeistof? ja
- spermacellen waargenomen? ja


- meer dan 1 miljard
- niet van toepassing

ZAAE2328NL#08
in de anus

minimaal twee personen:
- [slachtoffer]
- [medeverdachte 2] (sperma, zie toelichting 2)

- aanwijzing spermavloeistof? ja
- spermacellen waargenomen? ja


- meer dan 1 miljard

Toelichting:

2. Op basis van de resultaten van ( onder andere) de differentiële lysis en het vergelijkend DNA-onderzoek wordt geconcludeerd dat deze bemonstering sperma bevat dat afkomstig kan zijn van verdachte [medeverdachte 2] .

3. Op basis van ( onder andere) de differentiële lysis en het vergelijkend DNA-onderzoek wordt geconcludeerd dat deze bemonstering sperma bevat dat afkomstig kan zijn van verdachte [medeverdachte 1] .

Bewijskracht van het vergelijkend DNA-onderzoek

ZAAE2328NL#01 (huid lage rug nat)

Ten aanzien van verdachte [medeverdachte 2] :

DNA- mengprofiel ZAAE2328NL#01 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer het DNA afkomstig is van verdachte [medeverdachte 2] en een willekeurige onbekende persoon, dan wanneer het DNA afkomstig is van twee willekeurige onbekende personen.

Ten aanzien van verdachte [medeverdachte 1] :

DNA- mengprofiel ZAAE2328NL#01 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer het DNA afkomstig is van verdachte [medeverdachte 1] en een willekeurige onbekende persoon, dan wanneer het DNA afkomstig is van twee willekeurige onbekende personen.

ZAAE2328NL#02 (huid li borst mat)

Ten aanzien van verdachte [medeverdachte 2] :

DNA- mengprofiel ZAAE2328NL#02 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer het DNA afkomstig is van betrokkene [slachtoffer] , verdachte [medeverdachte 2] en een willekeurige onbekende persoon, dan wanneer het DNA afkomstig is van betrokkene [slachtoffer] en twee willekeurige onbekende personen.

Ten aanzien van verdachte [medeverdachte 1] :

DNA- mengprofiel ZAAE2328NL#02 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer het DNA afkomstig is van betrokkene [slachtoffer] , verdachte [medeverdachte 1] en een willekeurige onbekende persoon, dan wanneer het DNA afkomstig is van betrokkene [slachtoffer] en twee willekeurige onbekende personen.

ZAAE2328NL#06 (diep vagin*al).

Ten aanzien van verdachte [medeverdachte 2]

DNA- mengprofiel ZAAE2328NL#06 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer het DNA afkomstig is van betrokkene [slachtoffer] , n verdachte [medeverdachte 2] en een willekeurige onbekende persoon, dan wanneer het DNA afkomstig is van betrokkene [slachtoffer] en van twee willekeurige onbekende personen.

ZAAE2328NL#08 (in de anus).

DNA- mengprofiel ZAAE2328NL#08 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer de bemonstering DNA bevat van betrokkene [slachtoffer] en van verdachte [medeverdachte 2] , dan wanneer de bemonstering DNA bevat van betrokkene [slachtoffer] en van één willekeurige onbekende persoon. n

Een geschrift inhoudende een forensische deskundige rapportage, pagina 433 (B).

Getuige [getuige 1] heeft onder meer - zakelijk weergegeven - het volgende verklaard:

Op 20 juni 2023 was ik werkzaam als verkoopmedewerkster bij de [winkel 1] . Ik zag dat er een jonge man en een jonge vrouw aan kwamen lopen. Het meisje gaf aan dat ze een telefoonabonnement wilde afsluiten, maar de man die erbij aanwezig was deed grotendeels het woord. De man gaf aan dat hij een abonnement wilde afsluiten voor een iPhone 14 PRO MAX. Ik vroeg vervolgens om een ID-kaart en een bankpas. Het meisje hoorde ik zeggen: "ik kan het verifiëren met de bank app op mijn telefoon, van dat rekening nummer moet ook het abonnement op afgeschreven worden". De man is naar de auto gelopen om geld te halen om de aanbetaling te doen. Deze betaling heeft hij vervolgens bij de kassa gedaan en daarna zijn ze weer samen vertrokken.n

Een proces-verbaal van verhoor getuige [getuige 1] , pagina 37

Getuige [getuige 2] heeft onder meer - zakelijk weergegeven - het volgende verklaard:

Ik zag op 20 juni 2023 dat een man en vrouw bij ons in de [winkel 2] winkel te [plaats 2] binnenkwamen. De dame vertelde tegen mij dat zij een nieuw abonnement wilde afsluiten. Ik vroeg wat voor telefoon zij wilde zij gaf direct antwoord, een iPhone 14 pro max. De man corrigeerde haar, die zei nee daar moet je voor bijbetalen. Toen vertelde ik dat er hier geen voorraad is en dat wij die telefoon moeten bestellen.n

Een proces-verbaal van verhoor getuige [getuige 2] , pagina 26.

Vervolgens zag mijn collega dat er buiten een Volkswagen golf stond met daarin twee jongens. De man die met de dame liep zei tegen de jongens ‘het is niet gelukt’. Toen moest het meisje achterin stappen en zei de jongen ‘we gaan verder’. n

Een proces-verbaal van verhoor getuige [getuige 2] , pagina 27.

Getuige [getuige 3] heeft onder meer het volgende - zakelijk weergegeven - verklaard:

Op 20 juni 2023 was ik aan het werk bij de Media Markt gelegen aan het [adres 2] in [plaats 3] . Ik zag een jongen en een meisje op de telecomafdeling lopen. Ik zag dat het meisje gespannen was. Ik zag dat aan haar gezichtsuitdrukking, lichaamshouding en manier van praten. Ik hoorde haar zeggen dat zij een abonnement wilde afnemen voor een mobiele telefoon. Ik stelde toen veel vragen aan haar. Ik vroeg dit telkens aan het meisje, maar de jongen gaf steeds antwoord als zij een verkeerd antwoord gaf.n

Een proces-verbaal van verhoor getuige [getuige 3] , pagina 29.

Toen wij alleen waren vroeg ik aan haar: "Dus, je wilt een iPhone?" Ik zag dat zij "Ja" naar mij knikte. Ik zag dat zij verdrietig uit haar ogen keek en ik zag dat haar ogen vol raakte met tranen. Ik zei toen tegen haar: "Die telefoon is helemaal niet voor jou he?" Ik hoorde haar toen zeggen: "Nee." Ik vroeg haar toen of zij gedwongen werd. Ik zag toen dat zij "Ja" knikte.n

Een proces-verbaal van verhoor getuige [getuige 3] , pagina 30.

In het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 5] staat onder meer - zakelijk weergegeven - het volgende:

Op 20 juni 2023 kwam ik ter plaatse op de [adres 2] te [plaats 3] .

Ik sprak met [slachtoffer] .n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 46.

Ik zag dat [slachtoffer] erg geëmotioneerd was. Ik zag dat [slachtoffer] het moeilijk vond om iets te zeggen. Ik hoorde dat [slachtoffer] verklaarde dat zij met de eerder omschreven man was en dat er nog 2 andere mannen buiten in een witte auto aan het wachten waren. Ik hoorde dat [slachtoffer] vroeg of zij het op papier mocht schrijven. Ik gaf een pen en een papiertje aan [slachtoffer] . Ik las in het kort de volgende tekst op het geschreven papiertje:
- Dat hebben ze vannacht al gedaan;

- ik voel me zo naar en ik ben bang;
- want in de auto waren ze ook al de hele tijd aan het pushen en ik heb ook nee gezegd maar ze gingen alle drie toch hun gang dus tegen stribbelen had toch geen zin.

Ik vroeg aan [slachtoffer] ben jij seksueel misbruikt door die drie mannen. Ik zag dat [slachtoffer] moest huilen en dat zij ja knikte met haar hoofd. Ik hoorde [slachtoffer] zeggen dat zij gisteravond was misbruikt en deze ochtend.

Ik hoorde [slachtoffer] het volgende in het kort verklaren:
- Ik moest van de drie mannen gedwongen een telefoon abonnement afsluiten. Ik was bang dat de mannen mij iets aan zouden doen als ik dit niet deed.n

Een proces-verbaal van bevindingen, pagina 47.

De hiervoor weergegeven bewijsmiddelen worden steeds gebruikt tot het bewijs van het feit of de feiten, waarop zij blijkens hun inhoud uitdrukkelijk betrekking hebben. Sommige onderdelen van de bewijsmiddelen hebben niet betrekking op alle feiten, maar op één of meerdere feiten.

Bewijsoverwegingen

T.a.v. feit 2

Juridisch kader

Op grond van de bewijsmiddelen stelt de rechtbank vast dat aangeefster op 19 juni 2023 een afspraak heeft gemaakt een van de verdachten te ontmoeten en dat zij met verdachte en de medeverdachten naar een woning in Sint Willebrord is gegaan. In de nacht van 19 op 20 juni 2023 hebben seksuele handelingen plaatsgevonden, onder meer tussen verdachte en aangeefster. De verklaringen van aangeefster en verdachte over deze seksuele handelingen lopen uiteen. In zo’n geval dient de rechtbank in eerste plaats de betrouwbaarheid van de verklaringen van aangeefster te boordelen. In het algemeen geldt daarbij dat de verklaringen moeten worden beoordeeld op volledigheid, consistentie en accuraatheid. Als de verklaring van de aangeefster betrouwbaar wordt gevonden, moet de rechtbank bepalen of er voor deze verklaring voldoende steunbewijs uit (een) onafhankelijke bron(nen) in het dossier aanwezig is/zijn. In artikel 342 lid 2 van het Wetboek van Strafvordering (hierna: Sv) is namelijk bepaald dat de rechter het bewijs dat de verdachte een strafbaar feit heeft gepleegd niet uitsluitend kan baseren op de verklaring van één getuige of de aangever. Uitgangspunt voor dit vereiste van steunbewijs is dat niet voor alle onderdelen van de tenlastelegging steunbewijs aanwezig hoeft te zijn. Het gaat erom dat in elk geval een deel van de feiten en omstandigheden die in de aangifte worden genoemd ondersteuning vindt in een of meer andere bewijsmiddelen.
Wanneer de verklaring betrouwbaar is en ook voldoende steun vindt in ander bewijs, moet tot slot worden bekeken of er contra-indicaties zijn op grond waarvan de rechtbank er desondanks toch niet van overtuigd is dat het feit door de verdachte is begaan.

Betrouwbaarheid verklaring aangeefster

De rechtbank ziet zich voor de vraag gesteld of de verklaring van aangeefster als betrouwbaar kan worden aangemerkt.

De rechtbank constateert op basis van het dossier dat aangeefster een consistente verklaring heeft afgelegd ten aanzien van zowel de seksuele handelingen die zouden hebben plaatsgevonden, als de omstandigheden waaronder deze zich zouden hebben voorgedaan. De verklaringen van aangeefster zijn op dit punt bij de politie grotendeels gelijkluidend. Wat aangeefster hierover verklaart, komt ook overeen met wat zij al kort na het gebeuren aan [A] heeft geappt, wat zij aan een van de verdachten heeft geappt én met wat zij op het papiertje heeft geschreven voor de politie in de Media Markt.

De verklaring van aangeefster is ten aanzien van de seksuele handelingen op onderdelen ook gedetailleerd. Zo heeft zij de specifieke volgorde van de seksuele handelingen van de verdachten benoemd en hierover gedetailleerd verklaard.

De rechtbank heeft (delen van) de audio(visuele) opnamen van het informatief gesprek zeden op 20 juni 2023, de aangifte op 10 juli 2023 en het verhoor van aangeefster op 22 augustus 2023 bekeken. De bekeken opnamen dragen volgens de rechtbank bij aan de authenticiteit van de verklaring van aangeefster. Zo ziet de rechtbank dat aangeefster authentiek reageert op de confrontatie met de door haar tijdens die nacht gemaakte video’s. Zo is te horen dat zij op dat moment begint te gillen en in paniek raakt. Verder neemt de rechtbank in aanmerking dat aangeefster heeft verklaard geen ‘nee’ te hebben gezegd bij de seksuele handelingen met verdachte en medeverdachte [medeverdachte 2] . Het benoemen van dergelijke mogelijk ontlastende omstandigheden (in het kader van de ‘dwang’), ondersteunen naar het oordeel van de rechtbank de authenticiteit van de verklaring van aangeefster.

De rechtbank constateert met de verdediging dat aangeefster op bepaalde punten niet (direct) naar waarheid heeft verklaard. Zo heeft zij aanvankelijk verzwegen dat zij degene is geweest die via Telegram op zoek was naar speed. Ook heeft aangeefster in eerste instantie tegen de politie verklaard dat de aanbieder van de speed het voorstel tot betaling in natura deed. Op een later moment heeft aangeefster tegen de politie erkend dat dit haar voorstel was. De rechtbank acht verklaarbaar dat aangeefster deze informatie heeft willen achterhouden, nu zij zich, ten opzichte van haar ouders en haar omgeving, schaamde voor haar drugsgebruik en haar eigen handelen. Dit doet dan ook niet af aan de betrouwbaarheid van haar verklaring over de seksuele handelingen die tussen haar en verdachte en de medeverdachten hebben plaatsvonden.

Steunbewijs

De verklaring van aangeefster vindt verder voldoende steun in ander bewijsmateriaal. Zo hebben winkelmedewerkers van de [winkel 1] [plaats 3] en verbalisant [verbalisant 5] , die op 20 juni 2023 ter plaatse kwam, uit eigen waarneming verklaard dat aangeefster die ochtend erg geëmotioneerd was. Aangeefster heeft gelijk aan verbalisant [verbalisant 5] verteld dat zij die avond en ochtend seksueel misbruikt is door de drie verdachten, waarna zij begint te huilen. Verder zijn er video’s aangetroffen in de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] , die de verklaring van aangeefster over de seksuele handelingen met verdachte en de medeverdachten ondersteunen. Zo is er een video te zien waarop aangeefster wordt gefilmd terwijl zij verdachte onder de douche aftrekt. Ook is er een video gevonden waarop een schoteltje witte, brokkelige substantie wordt gefilmd en wordt gezegd: “Iedereen is geweest. (ntv) speed. Drie man.” Tot slot ondersteunen de resultaten van het DNA-onderzoek de verklaring van aangeefster.

Contra-indicaties?

De bevindingen over de (verondersteld) opmerkelijke video’s van aangeefster die zij van zichzelf heeft gemaakt die nacht, de door aangeefster gebruikte zoektermen op het internet, zoals hle maam je blauwe plek na’, de afwezigheid van letsel aan en in het lichaam van aangeefster en het niet aantreffen van DNA van verdachte en medeverdachte [medeverdachte 1] in de vagin* of anus van aangeefster, maken niet dat de rechtbank niet de overtuiging heeft dat het feit is begaan door verdachte.


Ten aanzien van het ontbreken van letsel overweegt de rechtbank dat de verklaringen van aangeefster geen blijk geven van zodanig heftig geweld dat letsel zonder meer aannemelijk is. De afwezigheid van DNA van de verdachte en medeverdachte [medeverdachte 1] op de schaamlippen én in de vagin* en anus van aangeefster, betekent niet per definitie dat er geen penetratie door deze verdachten heeft plaatsgevonden.

De filmpjes die aangeefster van zichzelf heeft gemaakt zijn opmerkelijk te noemen, maar de rechtbank verbindt daar niet de conclusie aan dat de verklaring van aangeefster over wat er is gebeurd niet kan kloppen; iedereen reageert anders op, en gaat anders om met, heftige gebeurtenissen. De zoekterm die duidt op het zoeken naar het namaken van blauwe plekken, is ook opmerkelijk, maar levert voor de rechtbank onvoldoende contra-indicaties op om aan te nemen dat het seksuele misbruik niet heeft plaatsgevonden, ook omdat de vermeend aanwezige blauwe plekken niet van belang zijn in de zaak.

Verder heeft verdachte gezegd dat aangeefster hem vrijwillig onder de douche heeft afgetrokken. De rechtbank gelooft dat niet en betrekt daarbij ook dat verdachte bij de rechter-commissaris heeft verklaard dat hij niet met aangeefster onder de douche heeft gestaan en geen seks onder de douche met haar heeft gehad. Pas nadat verdachte werd geconfronteerd met een filmpje waarin te zien is dat aangeefster bij hem seksuele handelingen onder de douche verricht, heeft hij zijn verklaring daarop aangepast.

Dwang en medeplegen

Voor een bewezenverklaring van dwang in de zin van artikel 242 van het Wetboek van Strafrecht is vereist dat verdachte opzettelijk heeft veroorzaakt dat een slachtoffer het seksueel binnendringen van het lichaam tegen zijn of haar wil heeft ondergaan en dat die dwang heeft plaatsgevonden door middel van geweld of een andere feitelijkheid, dan wel bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid.

De verdachten zijn vanuit St. Willebrord naar [plaats 1] gereden en hebben aangeefster daar opgehaald, wetende van het voorstel van aangeefster om in natura te betalen voor speed. Vervolgens zijn zij met zijn vieren vanuit [plaats 1] terug naar St. Willebrord gereden. Dit betreft een lange autorit en aangeefster wist gedurende de rit niet waar zij naartoe gingen. Na anderhalf uur rijden kwamen zij aan bij een woning in St. Willebrord, een voor aangeefster geheel onbekende plek. Zij is daar met de verdachten de woning ingegaan. Op enig moment neemt medeverdachte [medeverdachte 1] aangeefster mee naar een slaapkamer, waarna hij bij aangeefster verschillende seksuele handelingen verricht. Waarbij medeverdachte [medeverdachte 2] kort heeft toegekeken. Ondanks dat aangeefster meermaals aan medeverdachte [medeverdachte 1] heeft aangegeven dat zij niet wilde dat hij met zijn geslachtsdeel bij haar naar binnen ging en maagd wilde blijven, heeft hij dit toch gedaan. Nadat [medeverdachte 1] weg was, is medeverdachte [medeverdachte 2] , voordat aangeefster het doorhad, op haar komen zitten, waarna hij direct zijn geslachtsdeel in haar vagin* heeft gebracht. Aangeefster geeft aan dat zij geen kracht meer had om zich te verzetten. Nadat dit had plaatsgevonden heeft verdachte onder de douche bij aangeefster zijn geslachtsdeel in haar vagin* en anus gebracht. Zij heeft geprobeerd dit tegen te houden door zich heel erg aan te spannen en niet soepel mee te werken. Verdachte heeft vervolgens het hoofd van aangeefster naar beneden geduwd, waarna zij hem onder andere moest aftrekken. Het aftrekken is ook door medeverdachte(n) gefilmd. Even later moest aangeefster tussen de medeverdachten [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] in gaan liggen, waarna [medeverdachte 2] bij aangeefster bij de vagin* en anus naar binnen is gegaan. Vervolgens liep [medeverdachte 2] weg, waarna [medeverdachte 1] zijn vingers, een tandenborstel en zijn geslachtsdeel achtereenvolgens in de vagin* van aangeefster heeft gebracht.

Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat sprake is geweest van dwang. Door aangeefster mee te nemen naar een voor haar onbekende woning, ver weg van haar thuisadres, en daar allen afwisselend meermaals seksueel bij haar binnen te dringen, hebben de verdachten opzettelijk veroorzaakt dat aangeefster de seksuele handelingen tegen haar wil in heeft ondergaan. In eerste instantie heeft aangeefster zich verzet en ‘nee’ gezegd, maar blijkens haar verklaring hielp dit niet en was zij op enig moment murw geslagen, waardoor zij zich niet meer kon verzetten. De verdachten hebben hier allen van geprofiteerd.

Uit de beschreven gang van zaken blijkt ook van een nauwe en bewuste samenwerking tussen verdachten, waarbij iedereen een wezenlijk aandeel heeft gehad. De verdachten waren allemaal op de hoogte van het voorstel van aangeefster om in natura te betalen en hebben haar samen naar een woning ver weg van haar woonplaats gebracht. Ze hebben de seks van medeverdachten met aangeefster gezien, gefilmd of waren daar bij aanwezig. Voor zover zij daar niet bij aanwezig waren, moeten ze ervan geweten hebben, nu het geen grote woning was. Ze zaten grotendeels samen in de woonkamer of trokken zich met aangeefster terug in een slaapkamer of onder de douche. Ze hebben alle drie achtereenvolgens gedurende enkele uren meerdere seksuele handelingen met aangeefster verricht en zijn alle drie bij haar binnengedrongen.

De rechtbank acht dan ook wettig en overtuigend bewezen dat verdachte in de periode van 19 juni 2023 tot en met 20 juni 2023 in St. Willebord tezamen en in verenging met anderen [slachtoffer] heeft verkracht.

T.a.v. feit 1, subsidiair

De rechtbank is, gelet op bovengenoemde bewijsmiddelen, van oordeel dat wettig en overtuigend bewezen is dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare dwang. De verklaring van de verdachten dat aangeefster vrijwillig de telefoonabonnementen zou hebben willen afsluiten, acht de rechtbank onaannemelijk en niet geloofwaardig, gelet op de verklaring van aangeefster, de waarnemingen van het winkelpersoneel en het aangetroffen chatgesprek met [A] . Daarbij betrekt de rechtbank ook dat de maandelijkse abonnementskosten van de rekening van aangeefster zouden worden afgeschreven, waardoor zij en niet een van de verdachten financieel benadeeld zou worden.

ECLI:NL:RBMNE:2024:2482 - PONT Omgeving (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 5879

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.